sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

PETO JA PORTTO, Ilmestyskirja 17

PETO JA PORTTO, Ilmestyskirja 17

Peto ja sen selässä istuva portto
Ilmestyskirjan kuvaus pedosta ja sen selässä ratsastavasta portosta on vaikuttava. Näky on puettu täydelliseen symboliverhon suojaan säilymään vuosisatojen ja tuhansien ajan. Enkelin selitys 17. luvun pedosta ja portosta paljastaa salaisen ”kaavan” olemassaolon ”Tässä on ymmärrys, jossa viisaus on”. Tämän jälkeen enkeli antaa seikkaperäisen kuvauksen tapahtumista, joiden perusteella, mikäli ne oikein tulkitaan, saadaan selville pedon ”henkilöllisyys”.
Aikaisemmin käsittelimme Ilmestyskirjan sisältämää neljää kronologista esitystä maailmanhistoriasta hengelliseltä kannalta. Kronologia n:ro 3 käynnistyy 12. luvun tapahtumista, Jeesuksen syntymästä ja etenevä esitys päättyy 19. luvun ihanaan näkyyn Karitsan häistä (Ilm. 19:5-8). Ilmestyskirjan 19:11 näemme alkavan neljännen kronologian evankeliumin voittokulusta ja päättyvän iankaikkisiin asioihin Johanneksen ilmestyksen loppuun.
Ilmestyskirjan 17. luku liittyy ajan viimeisiin päiviin, eli viimeisen sukupolven aikaan ja näin ollen oman elämämme vuosiin. Näyn purkaminen alkaa tästä havainnosta, että Johannekselle näytettiin peto ja portto siinä tilassaan mikä niillä kerran tuli olemaan. Johannes näki parin vuosituhannen päähän tulevaisuuteen jolloin ”viikunapuun ihme” ja Pyhän kaupungin ennusmerkit ovat saaneet täyttymyksensä. Tästä todistaa myös Ilm. 17:14 kuvaus kuinka pedon päivät päättyivät Kristuksen tulemuksen tapahtumiin.
Johanneksen nähdessä pedon ja porton etukäteen – sellaisina kuin ne meidän päivinämme (viikunapuun ihmeen eli Israelin valtion aika) – on pedon historia kuvattuna päissä, joista sanotaan :”Ne seitsemän päätä ovat seitsemän vuorta joiden päällä nainen istuu; ne ovat myös seitsemän kuningasta; heistä viisi on kaatunut, yksi on, viimeinen ei ole vielä tullut, ja kun hän tulee, pitää hänen vähänaikaa pysymän” (17:9-10).
Israelin itsenäistymisestä (1948). ”viikunapuun ihmeestä” vuosituhannen loppuun on esiintynyt suuri ”helakanpunainen peto”, Neuvostoliitto. Se oli kiistatta toinen supervalloista maailmassa. Neuvostoliiton petomaisuudesta kristinuskoa ja juutalaisuutta kohtaan on paljon esimerkkejä.
Neuvostoliitto on ollut kuudes pedon pää ja ”viimeinen ei ole vielä tullut”. Tämä koski aikaa esimerkiksi vuosien 1948-67 välisenä jaksona (Israelin valtion muodostuminen ja Jerusalemin takaisinsaaminen), jolloin Danielin näkemä peto eli loistokkainta kauttaan ja kuudennen päänsä aikaa. Neuvostoliitto lakkasi olemasta vuonna 1991 lähes verettömässä vallanvaihdossa ja syntyi Venäjä ”Seitsemäs pää”. Ilm. 17:11: ”Ja peto, joka on ollut ja jota enää ei ole, on itse kahdeksas, ja on yksin oista seitsemästä joka menee kadotukseen Tästä voisi päätellä, että Venäjän jälkeen esiintyy viimeisin ”petovaihe” kuitenkaan erottumatta varsinaisesti kahdeksanneksi pedon pääksi, vaan ilmeisesti tämä lopullinen muodonmuutos nousee Venäjän valtiollisesta olemuksesta (äärinationalismi, kommunismin uudelleentuleminen vai diktaattorin valtaannousu?).
Tässä moni lukija varmaankin jo menettää malttinsa, koska Raamatun profetioiden aukaisua tällä tavoin on harrastettu jo pitkään. Tässä esityksessä on kuitenkin uutena elementtinä Danielin ja Johanneksen näkyjen rinnakkaisuus ja harmonia, Ilmestyskirjan neljän kronologian ja historiallisten tosiseikkojen huomioon ottaminen. Tässä esitettävä tulkintamalli on Raamatun profetioiden kokonaisvaltaiseen yhteensovittamiseen perustuva ja nimenomaan raamatullisen millennialismin eli tuhatvuotisen valtakunnan toimessa avaimena.
(KLIKKAA KUVAA HIIREN OIKELLA PAINIKKEELLA JA VALITSE ”AVAA LINKKI UUDESSA IKKUNASSA”)
Vasemman puoleisin kartta: Neuvostoliitto 1980-luvulla kartastossa ja kuvan alempi kartta jossa näkyvät NL:n rajat. Keskimmäinen kartta: Pohjoisnavan yläpuolelta katsottuna Pohjois-Amerikka ratsastaa Neuvostoliitolla. Oikeanpuoleisissa kartoissa eräitä raamatullisia määreitä maista. Alimmassa kartassa taiteilijan vapaudella sovitellaan rajojen mukaan piirrettyjä hahmoja karttojen päälle: peto ja portto
Mikäli tulkitsemme Ilm. 17:sta pedon kuudennen pään Neuvostoliitoksi, niin aikaisempien päiden merkitys Israelista katsoen voisi olla seuraava historialliselta kannalta : 1) pää – Egypti, Israel orjuudessa, 2) pää =Baabel, Israel pakkosiirtolaisuudessa, 3) pää =Rooma, Israel miehitettynä ja Jerusalem hävitettiin, 4) pää =katolinen kirkko 1300-luvulta, juutalaisiin kohdistuneet vainot ja karkotukset 5)pää= Natsi-Saksa, juutalaisten joukkomurhaaminen keskitysleireissä, 6) pää – Neuvostoliitto, juutalaisvainoja, Israelin valtion vihollisuus arabimaiden ja terrorijärjestöjen kautta, 7) pää – Venäjä, Israelin vastaista politiikkaa juutalaisten vaikeus muuttaa pois Venäjältä, liittolaisuus arabien kanssa, 8)pää= Venäjän poliittinen muutos tavoittelemaan entistä suurvalta-asemaa ja hyökkäys Lähi-Itään, Goog ja sen liittolaisjoukot (Hes. 38-39)
Johannekselle enkeli ilmoittaa myös (Ilm.: 17:9) pedon päiden historiallisen ulottuvuuden (kuninkaat) lisäksi maantieteellisiä määreitä : ”Ne seitsemän päätä ovat seitsemän vuorta”. Koska pedon päät ovat sinänsä symbolista laatua, niin ”vuoret” eivät ole enää lisäsymboleja (symboleja ei missään muuallakaan selitetä toisilla symboleilla) vaan konkreettisia, maantieteellisiä vuoria.
Useimmat eksegeetit ja raamatunselittäjät näkevät seitsemän vuoren tarkoittavan Rooman kaupunkia ja valtakuntaa. Useat antiikin tekstit puhuvatkin Roomasta seitsemän kukkulan kaupunkina.
Saarnivaara erottaa toisistaan Dan. 7. luvun neljännen pedon ja Ilm. 17. helakanpunaisen pedon. Edellistä hän pitää Roomana ja siitä syntyneinä kymmenenä valtiona ja jälkimmäistä petoa Neuvostoliittona liittolaisineen. Lisäksi Saarnivaara tuo esille tulkinnan ” seitsemännestä historian kaudesta”, konstantinolaisesta kaudesta joka alkoi 313 jKr. ja päättyi 1917 kommunistisen Neuvostoliiton perustamiseen. Tänä aikana Euroopassa ei ollut kristinuskoa vastustaneita valtioita lukuunottamatta muhamettilaisia valloitusretkien jäljillä syntyneitä maita (Saarnivaara 1, 51-67).
Dispensationalistinen kiliasmi yleensä tulkitsee Ilm. 17. luvun pedon kymmenen sarvea siten, että Rooman ympärille muodostuu (esim. Euroopan alueelle) kymmenenvaltioliitto antikristuksen hallitsemaksi alueeksi. Tämän pedon valtakunnan ”päällä” (vrt. Ilm. 17:sta kuvaus) istuisi antikristuksen ohjailema superkirkko, uskontojen sekoittajana ja yhdistäjänä (Walvoord, 114, 182-184).
Mäkelä näkee mahdollisuuden, että Ilm. 17. pedon kuudes pää Rooma (Johanneksen aikana vaikuttanut) olisi edelleenkin vallassa, koska Eurooppa on vain jatkoa vanhalle Roomalle. Seitsemäs pää, eli kuningas olisi vielä edessäpäin. Mäkelän mielestä on vielä mahdollista kymmenvaltioliiton syntyä lopun ajassa (Mäkelä, 178-179).
Amerikkalainen saarnaaja ja kirjailija David Wilkerson on tulkinnut Ilm. 17 ja 18 porton Yhdysvalloiksi, jonka tuhoutuminen tapahtuisi Neuvostoliiton/Venäjän lähettäessä ydinohjuksia napamantereen ylitse. Hän näkee mahdollisuuden, että Ilm. 17. peto olisi Neuvostoliitto/Venäjä liittolaisineen ja Yhdysvallat porttona pedon selässä”(Wilkerson, 1-14).
Wilkersonin tulkinta on sikäli mielenkiintoinen, että se erottautuu yleisestä dispensationalistisesta näkemyksestä joka rajoittuu tavalla taikka toisella muinaisen ja tulevan Rooman valtakunnan ympärille. Wilkerson ei esitä tarkkoja yksityiskohtia esimerkiksi aikaisemmista Ilm. 17. pedon valheista. Joka tapauksessa hänen tulkintansa antaa Ilmestyskirjan pedosta kuvan meidän aikanamme vaikuttavana valtiomahtina, kuten kuvaus portosta osoittaa.
Tulkintaan ei tee säröjä Neuvostoliiton muuttuminen Venäjäksi, koska voimatasapaino edelleenkin maapallolla on ”kahden kauppaa” Venäjän heikentymisestä huolimatta. Vaikka Venäjän tavanomainen aseistus ja armeijan moraali on kärsinyt viimeisen kymmenen vuoden aikana merkittävästi niin todennäköisesti lähes koko valtava ydinaseiden iskuvoima on säilynyt riittävästi ydinohjuksia tuhoamaan esimerkiksi Amerikan Yhdysvaltojen suurimmat kaupungit ja strategiset kohteet, vaikka vain osa ohjuksista pääsisi torjuntajärjestelmien lävitse.
Venäjä julkaisi uuden sotilasoppinsa 1993. Venäläisten kenraalien mielestä oppi on laadittu suurvalta-Venäjän varten. Muutos agressiivisempaan puolustukseen on sisällytetty puolustusministeri Pavel Gratshovin antamaan linjapuheeseen: ”Venäjä varaa uudessa sotilasdoktriinissaan oikeuden käyttää eräissä tapauksissa ydinaseita ensin, vaikka oppi on päälinjoiltaan puolustuksellinen” (Helsingin Sanomat, 4.11.1993)
David Wilkerson on kuuluisan ”Risti ja linkkuveitsi” kirjan tekijä. Pastori Wilkerson on noussut mielenkiintoisten elämänvaiheittensa myötä laajasti tunnetuksi profetaalliseksi kirjailijaksi ja puhujaksi. Hän johtaa New Yorkissa suurta seurakuntaa ja hänen maatilallaan toimii evankeliointijärjestö maailmanlaajuisessa työssä.
Muutamat Wilkersonin julkaisemista profetioista vaikuttavat toteutuneen, joten hänen näkemyksensä Amerikan tuhosta saa valveutuneet kristityt ottamaan hänen sanansa vakavasti. Yhdessä Venäjän uuden sotilasdoktriinin kanssa Wilkersonin sanat jäävät varoituksen tavoin kaikumaan lopun aikojen illassa.
Syventäessämme David Wilkersonin tulkintaa Ilmestyskirjan pedosta ja portosta, niin voimme tehdä mielenkiintoisia löytöjä. Venäjän maantieteellistä profiilia kartalta tutkittaessa löytyy ‘’seitsemän vuorta, joiden päällä nainen istuu” (Ilm. 17:9). Nämä vuoret taikka vuoristot ovat Venäjän ‘’selässä” pohjoispuolella : Ural, Byrranga, Viljuin, Verhojanski, Tserski, Kolyman ja Tsuktsien. Maapalloa katsottaessa suoraan Pohjoisnavan yläpuolelta vaikuttaakin todella, että Amerikka (Yhdysvallat ja Kanada) ”istuvat” Venäjän selässä napamantere satulanaan. Venäjän ja varsinkin Neuvostoliiton aikaisesta kartasta muodostuu lohikäärmettä muistuttava olio, jonka suu ja silmät katsovat suoraan Israeliin!
Aika hurja kuva maailman kartastosta muodostuu ja saattaa aluksi tuntua pelkältä hengelliseltä sciencefictiolta mutta kuitenkin siinä on kummallisesti kohdalleen meneviä asioita.
Enkelin antaessa Johannekselle erilaisia määreitä pedon historiasta näyn toteutumishetkellä (jonka voisimme olettaa olevan 1948 jälkeen, kuten jo edellä käsittelimme) saamme kokojoukon erilaisia yhteensopivia yksityiskohtia. Kuten jo luetellut vuoret/vuoristot ja historiaan vaipuneet kuninkaat / valtakunnat.
Pedon kymmenen sarvea mainitaan kuninkaaksi, jotka saavat valtaa pedon rinnalta joksikin ajaksi ”Ja ne kymmenen sarvea …ovat kymmenen kuningasta …saavat vallan niin kuin kuninkaat yhdeksi hetkeksi pedon kanssa” (Ilm. 17:12). Neuvostoliitolla oli ”kymmenen sarvea” . Puola, DDR, Tsekkoslovakia, Unkari, Romania, Jugoslavia, Bulgaria, Albania, Kuuba ja Kiina.
Danielin rinnakkainen näky (Dan 7. 7-8, 23-25) paljastaa tämän viimeisen pedon kymmenestä sarvesta (Itäblokin maat, sekä Kiina ja Kuuba) kolmen väistyvän erään pienen sarven edestä, josta kuitenkin tulee vaikuttava antikristillinen hahmo. Neuvostoliiton Itä-Euroopan puskurivaltioista kaatuivatkin ensimmäisinä Puola (solidaarisuusliike), DDR (Saksojen yhdistyminen ja maan johtaja Eris Honekerin pako) ja Tsekkoslovakia (hiljainen vallankumous kirjailija Vaclav Havelin johdolla).
Näin ollen se alussa vähäpätöinen sarvi, josta tuli antikristillinen ”joka herjaten puhui” (Dan. 7:8) vaikuttaja olisi näin nykyinen Saksa. Sodassa maan tasalle pommitettu Saksa oli todella vähäpätöinen, mutta nyt puolivuosisataa myöhemmin Euroopan vaikutusvaltaisin valtio. Edelleen rohkeasti tulkiten voisi arvella Venäjän ja sen vaikuttavimmaksi kasvaneen sarven, Saksan muodostavan (ehkä EU:n kanssa) lopun ajan viimeisimmän petoluomuksen joka kääntyy Israelia vastaan ja seuraa Jumalan väliintulo (Hes. 38-39 ja Ilm. 20:9).
David Wilkersonin tulkinnan pohjalta olemme paljastaneet ajassamme vaikuttavia raamatullisia ”petoja ja porttoja”. Seuraavassa tarkastelemme Wilkersonin sovellutusta Yhdysvalloista Ilmestyskirjan porttona.
Wilkerson kirjoittaa. ”Minä uskon, että tämän päivän Amerikka, sen turmeltunut yhteiskunta ja haureellinen kirkkojärjestelmä, on nykyaikainen Babylon. Mikään muu kansakunta maan päällä ei sovi Ilmestyskirjan 18. luvun kuvaukseen kuin Amerikka, maailman suurin huorintekijä kaikkien kansojen kauppiaiden kanssa. Kun Johannes sai tämän näyn, oli muinainen Babylon jo aikoja sitten tuhoutunut” (Wilkerson, 4).
Ilmestyskirjan 17:5 kertoo portosta : ”Ja hänen otsaansa oli kirjoitettu nimi, salaisuus : ”Suuri Babylon’, maan porttojen ja kauhistusten äiti’ ”.
Kirjassaan ”Pasuuna soi” Wilkerson mainitsee rock-musiikin, television, seksuaaliset vääristymät ja ulkojumalisuuden merkkeinä Amerikan porttoudesta hengellisessä mielessä. Tarkemmin ajatellen Amerikka on toiminut monenlaisten Raamatun kannalta paheiksi katsottavien asioiden luojana taikka voimakkaimpana levittäjänä.
Elokuvateollisuuden läpimurto 20. vuosisadalla toi tavallisen kansan ulottuville saman tragediajuonien arvomaailman, kuin oopperat ja näytelmät aiemmin yläluokalle. Kautta aikojen Raamatun arvomaailmalle vieraat ihmiset ovat viihdyttäneet itseään kuvitteellisilla kertomuksilla murhista, haureudesta ja unelmamaailmasta rikkaiden ja kuninkaallisten keskuudessa. Elokuvat ja myöhemmin televisio välittivät viihteen nimikkeellä kaikkea sitä, minkä Jumalan kymmenen käskyä kieltävät. Ja tämä omaksuttiin kansan syvien rivien moraaliin 1960-luvulla vapaiden seksuaalisten suhteiden, yhteiskunnallisen ja uskonnollisen anarkismin myötä. Elämme tämän johdosta länsimaissa jo jälkikristillistä aikaa raamatullisten periaatteiden syrjäydyttyä.
Tosiasia on myös Wilkersonin näkemys rock-kulttuurin turmiollisesta vaikutuksesta nuorisoon. Rock-musiikin esittäjät elävät rajua ryyppäämisen ja huumesekoilun värittämää elämää ja useat kuuluisat esiintyjät ovat kuolleet nuorina. Itsetuhoinen elämäntyyli on musiikin välityksellä levinnyt ympäri maapallon.
Alkukotina sekä elokuvateollisuudelle, että rock-musiikille on toiminut juuri Amerikan Yhdysvallat. Yleismaailmallinen haureellinen, itsetuhoinen, väkivaltainen ja piittaamaton jumalattomuus on ennen kaikkea Amerikasta alkunsa saanutta sen nykyaikaisissa mediaan perustuvissa muodoissaan. Historia toistaa itseään, vanhoissa kulttuureissa vastaavia ilmiöitä on esiintynyt Sodoman ja Gomorran esimerkkiä unohtamatta.
Entinen Neuvostoliiton alue on ollut 1990-luvulla suuren lähetystyöaktiviteetin kohteena. Ateistinen järjestelmä kaatui ja esiin tuli aatteellisessa tyhjiössä elävä venäläinen kansa. Venäjä on näin ollut myös eräänlainen lähetystyön laboratorio, missä erilaisia työnäkyjä on voinut testata. Lähetystyötä entisen Neuvostoliiton alueella tehnyt suomalainen pappi Yrjö Niemi paheksuu materialismin, Hollywood-elokuvien ja tv-sarjojen samoin kuin lahkojen täyttävän nyt venäläisten arvomaailman. ”Herkin aika entisen Neuvostoliiton alueella alkaa olla ohi… Jumalan sana tai evankeliumi ei enää pääse uppoamaan samaan muokkaamattomaan kasvualustaan niin kuin vielä viisi vuotta sitten”, Niemi toteaa (Helsingin Sanomat 15.5.1997).
Yhdistyneet Kansakunnat tekee paljon hyviä ja tärkeitä asioita auttaessaan ihmisiä. Mutta YK:n Israelin vastaiset päätöslauselmat on kuitenkin raamatulliselta pohjalta katsoen arveluttavaa ja on tässä yhteydessä paljastamaan ”porton” olemusta. YK:n päämaja, kaikkien kansakuntien yhteinen foorumi sijaitsee Yhdysvalloissa New Yorkissa.
Yhdysvallat on maailmankaupan peruspilari siitä huolimatta vaikka Aasian markkinat saavatkin hallitsevaa asemaansa suurennettua vuosi vuodelta. Amerikan kauppapolitiikassa vaikuttaa taustalla sotilaallinen yhteistyö ja YK:n kautta voimaansaatettavat kauppapakotteet. Nämä Yhdysvaltojen ympäri maapalloa vaikuttavat taustatekijät pitävät maan edelleenkin maailmankaupan ohjailijana. Voimakasta kasvua elävä Etelä-Korea ja hiukan taantunut Japanin talousihme elävät täysin Yhdysvaltojen poliittisen ja sotilaallisen läsnäolon tukemina.
Uhkaavimpia tekijöitä maailmankaupassa Yhdysvaltojen kannalta oli Euroopan Unionin ja Venäjän markkinoiden yhdistyminen nykyistä lujemmin. Silloin tarvittaisiin vähemmän amerikkalaista pääomaa, kulutushyödykkeitä ja vaikutusvaltaa. Yhdysvalloista EU:n oma puolustusliitto ja mahdollinen kumppanuuden löytyminen Venäjän kanssa olisi pahin mahdollinen uhkakuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti